Football for Friendship 2017, Sint Petersburg

Football for Friendship 2017, Sint Petersburg

20/04/2017

Hercules-speelster via Topsport Talentschool OSG Willem Blaeu geselecteerd voor FOOTBALL FOR FRIENDSHIP
Zaandijkse Ires Tania (12) naar finale FIFA Confederations Cup in Sint-Petersburg 

Zaandijk/Alkmaar, 19 april 2017 – Duitsland, Rusland, Chili, Portugal, Mexico, Australië, Kameroen of Nieuw-Zeeland. Wie van deze landen staan op 2 juli aanstaande in de finale van de FIFA Confederations Cup? Ires Tania uit Zaandijk maakt het niet uit! Samen met spelers en speelsters uit 63 andere landen is zij getuige van deze finale in het nieuwe Zenitstadion van Sint-Petersburg.

De 12-jarige scholiere van OSG Willem Blaeu en voetbalster bij Hercules is door loting ingedeeld bij het Turquoise Team of Friendship. Dit team bestaat uit spelers en speelsters uit Uruguay, Bangladesh, Ghana, Macedonië, Tadzjikistan, Kirgizië en Irak. Het Turquoise Team of Friendship is één van de acht teams die tegen elkaar spelen tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum, een maatschappelijk project voor jongeren. Het evenement vindt van 26 juni tot en met 3 juli aanstaande plaats in de Russische miljoenenstad. 

Alle spelers en speelsters van de 64 deelnemende landen uit Europa, Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika zijn verdeeld over acht gemengde Teams of Friendship. In Sint-Petersburg gaat Ires samen met haar Turquoise Team eerst drie dagen in trainingskamp. Daar leren ze elkaar kennen en bereiden zij zich voor op het International Street Soccer Tournament. Daarin spelen ze tegen de andere zeven gemengdeTeams of Friendship.

De grootste hobby van Ires is voetballen. Ires vindt het erg leuk dat jongeren uit verschillende landen bij elkaar worden gebracht tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum. "Ik vind het helemaal te gek dat ik gekozen ben om Nederland te vertegenwoordigen in Sint-Petersburg", zegt de enthousiaste Zaandijkse. Het bijwonen van de FIFA Confederations Cup-finale is voor haar het hoogtepunt. "Het is een unieke kans om bij zo'n belangrijke wedstrijd aanwezig te zijn." 

Stichting LOOT
Ires Tania is geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. Het OSG Willem Blaeu in Alkmaar, waar Ires op school zit, is één van de Topsport Talentscholen.

Achtergrond
FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project 
is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.
Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.

  • Ires doet Kevin Blom een F4F armbandje om
Bestand is opgeslagen