Topsport Talentschool

Nederland heeft 30 Topsport Talentscholen verspreid over het hele land. Dit zijn scholen die van het ministerie van OCW een licentie hebben om ontheffingen en andere speciale faciliteiten aan sporttalenten aan te bieden. Eenvoudig gezegd betekent het dat je op een Topsport Talentschool school en topsport uitstekend kunt combineren. Dat merk je aan de kwaliteit van het onderwijs, je begeleiding en de mogelijkheden die je hebt om je topsportprogramma op maat in te vullen.  

Jouw ambitie staat centraal

Op een Topsport Talentschool krijgt je ambitie ruim baan. School en topsport kun je op de voor jou beste manier combineren. Het lesrooster wordt zo veel mogelijk aangepast en afgestemd op jouw wensen, behoeften en sportprogramma. Heb je een trainingsstage, wedstrijd of toernooi? Dan gaat jouw begeleider zijn best doen om vrijaf te regelen. Doordat jij je kunt focussen op je studie en sport haal je een diploma dat bij jouw niveau past én ontwikkel je jezelf als topsporter.

Een inspirerende omgeving

Gemiddeld honderd sporttalenten van vier of meer verschillende sporten staan ingeschreven op een Topsport Talentschool. Dat zijn mensen die net zo fanatiek zijn als jij en hetzelfde doel hebben: Nederland en de wereld veroveren. Dat zorgt voor een inspirerende en stimulerende omgeving. Op elke Topsport Talentschool is een begeleidingsteam aanwezig dat jou begrijpt. Ze staan voor je klaar als je ze nodig hebt.

Speciale faciliteiten

Een proefwerk uitstellen. Een flexibel lesrooster. Vermindering van onderwijstijd. Ontheffing van vakken en tijd. Een gespreid examen. Gepersonaliseerd leren. Een persoonlijke begeleider. Het zijn voorbeelden van speciale faciliteiten waar je op een Topsport Talentschool gebruik van kunt maken als dat nodig is. Het stelt je in staat om school en topsport te combineren zoals dat het beste bij jou past. Bekijk alle faciliteiten die je hebt op een Topsport Talentschool

Een Topsport Talentschool bij jou in de buurt

Topsport Talentscholen zitten verspreid door het hele land. Hier zie je welke school het dichtst bij jou in de buurt zit.

De beste keuze voor jou

Of een Topsport Talentschool de beste keuze is voor jou, kunnen we zo niet zeggen. Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt en waar je je goed bij voelt. Wel kunnen we je helpen met je keuze als je dat wilt. Neem contact op met een van onze coördinatoren. Zij kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden die je hebt om school en topsport te combineren en wat dat voor jou betekent.

  • Topsport Talentschool (klik op afbeelding)

Kosten van de opleiding

Topsport Talentscholen zijn scholen voor voortgezet onderwijs, maar wel speciale. Ze hebben een licentie gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om voor leerlingen met een NOC*NSF-status/KNVB-beloftestatus, school en topsport te kunnen combineren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontvangt een Topsport Talentschool hier geen extra vergoeding voor van het ministerie.

De extra kosten die een school maakt door Topsport Talentschool te zijn en talentvolle sporters te ondersteunen, komen grotendeels voor rekening van de school zelf. De eventuele bijdragen die Topsport Talentscholen hiervoor in rekening brengen bij de ouders van de statusleerlingen, zijn per school verschillend. Meer informatie over de schoolkosten van elke Topsport Talentschool vind je bij de scholen zelf. Kijk voor een link naar hun site op de scholenpagina.

TeamNL centrum 
Je wordt door je sportbond uitgenodigd om aan een opleidingsprogramma deel te nemen op een TeamNL centrum, dat samenwerkt met een Topsport Talentschool. Hierdoor kun je je optimaal voorbereiden op het hoogste podium.

Onderwijs en topsport combineren kan ook op een:

School zonder ontheffingen voor topsporttalenten 

School met ontheffingen voor topsporttalenten