CSE is uitgegroeid tot het visitekaartje van topsportstad Zwolle

CSE is uitgegroeid tot het visitekaartje van topsportstad Zwolle

16/10/2016

ZWOLLE – Sport integreren in het onderwijs om talenten met een passie de kans geven het optimale uit hun carrière te halen. Het concept waarmee de sporttak van Landstede ooit een gat in de markt zag, is uitgegroeid tot een visitekaartje waar Zwolle graag mee pronkt.

Trots is het sleutelwoord tijdens de opening van het gerenoveerde schoolgebouw van het Centre for Sports and Education, gelegen naast het stadion van PEC Zwolle. De sprekers, het aanwezige personeel, de leerlingen die een rondleiding geven, ze afficheren zich allemaal graag met de Zwolse topsportopleiding. Onder de toehoorders menig bekend gezicht uit de Zwolse sportwereld, trainers en bestuurders met name. Art Langeler bijvoorbeeld. De oud-trainer van FC Zwolle, momenteel werkzaam bij PSV en sinds kort ook als bondscoach van Jong Oranje, passeert al gauw de revue, als directeur Thomas van der Staak in zijn speech memoreert aan de start van het CSE.

“Met Landstede begonnen boven de ZBC-hal met 25 leerlingen, waaronder een elftal C1-voetballers, door Art Langeler getraind. Doorgegroeid naar 550 leerlingen in zeventien verschillende sporten.” In een notendop de geschiedenis van het CSE, dat nog altijd uitgaat van hetzelfde idee. “Het samenvoegen van twee werelden: onderwijs en sport. De trainers zijn in de school ondergebracht.”

Het ontroert de mede-oprichter van het CSE en de directeur van de sporttak van Landstede om te zien dat het concept, zijn droom, is uitgegroeid tot zo’n succesvol fenomeen. “Ik ben zo trots dat ik hier nu sta, in dit geweldige, nieuwe gebouw. Ik hoop en ga ervanuit dat dit concept tot in de eeuwigheid doorgaat”, aldus Van der Staak.

Trots zijn ook de vertegenwoordigers van PEC Zwolle en de gemeente. Commercieel directeur Joost Broerse refereert aan de spelers die via het CSE in de hoofdmacht van PEC terecht zijn gekomen: Kingsley Ehizibue, Mike Hauptmeijer, Mustafa Saymak. “De lijnen worden steeds korter. En PEC plukt daar steeds meer de vruchten van.” Sportwethouder Rene de Heer stelt dat het CSE Zwolle ontzettend goed doet. “Het levert onze stad nog meer sporthelden op. Daardoor gaan nog meer kinderen sporten en daar gaat het om.”

Trots is er ook bij Paul van den Bergh van het CSE, trots dat niemand minder dan olympisch turnkampioen Sanne Wevers acte de presence geeft bij de feestelijke heropening. Met een druk op een grote, rode knop verklaren Wevers en de huidige CSE-helden Kingsley Ehizibue, Jens Dekker (junior wereldkampioen veldrijden) en Lisa Kruger (paralympisch kampioen zwemmen) het gebouw voor heropend. (Bron de Swollenaer)

Bestand is opgeslagen