Presteren op het veld én in de klas: Sanne (17) kan het

Presteren op het veld én in de klas: Sanne (17) kan het

19/06/2017

Zenuwachtig was ze niet echt, vrijdagmiddag. Maar dat ze cum laude zou slagen, dát had volleybaltalent en leerlinge van de Topsport Talentschool CSE Zwolle Sanne Verweij nu ook weer niet verwacht. ,,Voor wiskunde stond ik een zes, daar heb ik nog extra bijles voor gehad want daar had ik wel moeite mee. Maar blijkbaar had ik een acht op mijn examen!"


De Elburgse Sanne Verweij, 17 jaar, slaagde met vlag en wimpel voor haar HAVO-examen op het Centre for Sports & Education (CSE). En daar was een flinke dosis discipline voor nodig. Wel vijftien uur in de week traint ze namelijk in het Dames 2 team van VC Zwolle.

Training

Maandag, dinsdag en donderdag in de ochtend heb ik training", zegt ze alsof het niets is. ,,Wel fijn dat ik hier makkelijker vrij kan krijgen of iets in kan halen van school. Op mijn vorige school kon dat niet." 
Sanne zat de eerste twee jaar op een 'gewone' middelbare school. Toen ze niet meer door kon groeien in het volleybalteam waar ze in Elburg trainde, vroeg haar trainer of ze soms naar Zwolle wilde komen. Op het CSE kon ze naar de HAVO én tegelijkertijd topsport bedrijven.  ,,Je wordt hier snel zelfstandig. Ik moet ook zelf de balans houden tussen sport en studie."

Discipline

De discipline en ambitie van de 550 leerlingen die sport en school combineren, v
an VMBO-Basis tot VWO,  is tekenend voor de school, zegt locatieleider Paul van den Bergh. ,,De cultuur die hier heerst, is die van het willen scoren. Tijdens het intakegesprek zeggen we ook dat je elke dag moet laten zien dat je beter wilt worden."


Docentenopleiding

Gedreven als ze is, weet Sanne al precies wat ze wil na een welverdiende vakantie. ,,De docentenopleiding Engels op Windesheim. Ik vind het leuk om dingen over te brengen. Een volledige baan in het vrouwenvolleybal, daar reken ik niet op. Ik zou het wel leuk vinden om later op het CSE les te geven. Ik heb nu ook een docent die volleybaltraining en Engelse les combineert." En de combinatie van een nieuwe studie met haar sport? ,,Ik zal mijn studie goed bij moeten houden, maar ik weet dat ik voldoende discipline heb. Dus nee, ik maak me geen zorgen. Ik hoop nog bij de Dames 1 een kans te krijgen."

Bestand is opgeslagen