• /
  • /

NOC*NSF-status of een KNVB-beloftestatus

De mogelijkheid om school en topsport te combineren is bedoeld voor talentvolle sporters met een NOC*NSF-status of een KNVB-beloftestatus. Deze talenten mogen gebruikmaken van ontheffingen en andere speciale faciliteiten die je als school kunt aanbieden.

NOC*NSF status 

Er zijn twee NOC*NSF-statussen: talentstatussen en topsportstatussen. In de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar komen talentstatussen het meeste voor. Al zijn er ook sporters die een NOC*NSF-topsportstatus hebben. Dat zie je nog wel eens bij een sport als turnen, waar je op jongere leeftijd doorbreekt en de top haalt.

Dit zijn de verschillende statussen:

Talentstatus

Beloftestatus: voor veelbelovend talenten.

NT-status: voor nationale talenten die tot de top van Nederland behoren in hun leeftijdscategorie.

IT-status: voor internationale talenten die tot de wereldtop behoren in hun leeftijdscategorie.

Topsportstatus

HP-status: voor high potentials waarvan de verwachting is dat ze snel aansluiten bij de mondiale top 8.

Selectiestatus: voor sporters die door hun sportbond zijn aangemerkt en door NOC*NSF erkend als topsporter.

A-status: voor sporters die al een keer top 8 hebben gehaald bij een WK, OS of ander topsportevenement met een zwaar internationaal deelnemersveld.

Bondsstatus: voor senioren topsporters die een mondiale top16 -prestatie hebben behaald.

 

 

  • Isa Maassen (TTS Calandlyceum)

KNVB-beloftestatus

Wat zijn de criteria voor het verkrijgen van de KNVB-beloftestatus nationaal of internationaal talent?

De criteria voor de KNVB-beloftestatus worden op basis van richtlijnen van NOC*NSF opgesteld. Voor het seizoen 2020/’21 geldt dat als je bij een BVO speelt of uitkomt in de eerste vier divisies van de landelijk jeugdcompetitie (betreft competities onder 13 t/m onder 21) je een KNVB-beloftestatus kan aanvragen. 

Hoe weet ik dat ik een KNVB-beloftestatus heb?
De bond bevestigt de aanvragen aan de club en stuurt de spelersnamen van hen die een talentenstatus hebben door naar Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport (voorheen Stichting LOOT). Een school die wil weten of zijn leerling een KNVB-beloftestatus heeft kan dat navragen bij het Expertisecentrum VO & Topsport.

Hoe lang is de KNVB-beloftestatus geldig?
De beloftestatus  nationaal of internationaal talent is één seizoen geldig en moet elk seizoen opnieuw worden aangevraagd.