• /
  • /

NOC*NSF-status of een KNVB-beloftestatus

De mogelijkheid om school en topsport te combineren is bedoeld voor talentvolle sporters met een NOC*NSF-status of een KNVB-beloftestatus. Deze talenten mogen gebruikmaken van ontheffingen en andere speciale faciliteiten die je als school kunt aanbieden.

NOC*NSF status 

Er zijn twee NOC*NSF-statussen: talentstatussen en topsportstatussen. In de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar komen talentstatussen het meeste voor. Al zijn er ook sporters die een NOC*NSF-topsportstatus hebben. Dat zie je nog wel eens bij een sport als turnen, waar je op jongere leeftijd doorbreekt en de top haalt.

Dit zijn de verschillende statussen:

Talentstatus

Beloftestatus: voor veelbelovend talenten.

NT-status: voor nationale talenten die tot de top van Nederland behoren in hun leeftijdscategorie.

IT-status: voor internationale talenten die tot de wereldtop behoren in hun leeftijdscategorie.

Topsportstatus

HP-status: voor high potentials waarvan de verwachting is dat ze snel aansluiten bij de mondiale top 8.

Selectiestatus: voor sporters die door hun sportbond zijn aangemerkt en door NOC*NSF erkend als topsporter.

A-status: voor sporters die al een keer top 8 hebben gehaald bij een WK, OS of ander topsportevenement met een zwaar internationaal deelnemersveld.

Bondsstatus: voor senioren topsporters die een mondiale top16 -prestatie hebben behaald.

 

 

  • Isa Maassen (TTS Calandlyceum)

KNVB-Beloftestatus

Alle informatie over de criteria voor het verkrijgen van een KNVB-beloftestatus kunt u hier vinden: Criteria KNVB-beloftestatus.

Hoe weet ik dat ik een Topsport Talentstatus heb?
NOC*NSF status: De betreffende sportbond registreert alle sporters met een status in het Portal van NOC*NSF. Alle Topsport Talentscholen hebben toegang tot dit systeem om de statussen van hun leerlingen te kunnen controleren. Voor een officiële bevestiging kunt u contact opnemen met de sportbond.

KNVB-beloftestatus: De KNVB bevestigt de aanvragen van de clubs en stuurt de spelersnamen van hen die een talentenstatus hebben gekregen door naar het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport (voorheen Stichting LOOT). Via deze gegevens kunnen de Topsport Talentscholen controleren welke leerlingen een status hebben gekregen van de KNVB. Voor een officiële bevestiging kunt u contact opnemen met de KNVB.

Hoe lang is de Talentenstatus geldig?
De Talentenstatus is één seizoen geldig en moet elk seizoen opnieuw worden toegekend door de sportbond.