Sander Dekker

DEN HAAG - Net niet in het geel, maar wel gefinisht. En dat met een stalen pin in zijn heup. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) reed zijn eigen Tour de France uit. De Hagenaar finishte zaterdag, een dag voor de profs, op de Champs Elysees in Parijs. Dat laat hij aan de EO weten in het radioprogramma Dit is de Dag.
'Ik heb net de meest hectische etappe afgelegd', vertelt hij aan de EO. De laatste etappe van de Tour de France eindigde zondag traditiegetrouw in Parijs. Voor de profs is de weg afgezet, maar niet voor onze staatssecretaris. 'Wij hebben ons door het Parijze verkeer heen moeten wurmen', aldus Dekker.

Ondanks dat Dekker en zijn veertig mederenners de etappe steeds een dag eerder reden, stonden er overal al mensen langs de kant. Ook vrijdag op de Alpe d'Huez. In bocht zeven, 'de Nederlandse bocht', was het ook al goed druk. 'Het staat al vol met campers en in bocht zeven was het feest al aan de gang. Toen wij de berg op zaten te zwoegen is het fantastisch om aangemoedigd te worden.

Tour de France rijden met gebroken heup

Dekker reed de afgelopen drie weken dezelfde etappes als de tourrenners. Hij reed dus ook evenveel kilometers, maar dan met een pin in zijn heup. Twee maanden geleden brak hij zijn heup. Even was hij bang zijn Tour niet te kunnen rijden. Tegen zijn fysiotherapeut zei hij: 'We weten allebei dat het gek is, maar als we het proberen en zien hoever we komen'. Wonderbaarlijk genoeg ging het goed en heeft hij alle etappes gereden.

Bestand is opgeslagen