School zonder ontheffingen voor topsporttalenten

Net als je leeftijdgenoten die geen NOC*NSF-status/KNVB-beloftestatus hebben, kun je naar een school voor voortgezet onderwijs. In Nederland zijn dat er ruim 1.400. Er zit er dus altijd wel eentje dicht bij jou in de buurt. Dat heeft als voordeel dat je niet ver hoeft te reizen. En dat je wellicht met een aantal vriendjes of vriendinnetjes van de basisschool in een leerjaar komt.


Een van de velen

De keuze voor een school zonder ontheffingen voor vakken en schooltijd gaat wellicht minder goed samen met jouw topsportambities. Je bent een van de vele leerlingen en volgt net als iedereen alle lessen. Met wat goed voor jou is om jezelf sportief te ontwikkelen en je doelen na te streven, wordt in beginsel geen rekening gehouden.


Beperkte mogelijkheden

Op een school zonder ontheffingen krijg je geen extra tijd om te sporten en is er geen gespecialiseerde begeleiding voor je. Wellicht kan er in sommige gevallen geschoven worden met je onderwijstijden. In de onderbouwklassen lukt dat meestal wel. In de bovenbouwklassen (vanaf klas 3) is er weinig ruimte. Met name als je sportprestaties aanleiding geven om meer en harder te gaan trainen, komt school in het gedrang.  

Als het lastig wordt …

Wordt het steeds lastiger om school en topsport te combineren, dan mag je als je een NOC*NSF-status/KNVB-beloftestatus hebt de school om speciale faciliteiten vragen, zoals ontheffingen voor vakken en vermindering van schooltijd. Of je gaat naar een Topsport Talentschool, waar school is afgestemd op jouw topsportprogramma. Uit ervaring weten we dat een overstap van de ene naar de andere school vaak voor problemen zorgt. Gelijk de juiste keuze maken is wel zo fijn.

  • School zonder ontheffingen voor topsporttalenten (klik op afbeelding)

De beste keuze voor jou

Of een school zonder ontheffingen de beste keuze is voor jou, kunnen we zo niet zeggen. Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt en waar je je goed bij voelt. Wel kunnen we je helpen met je keuze als je dat wilt. Neem contact op met een van onze coördinatoren. Zij kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden die je hebt om school en topsport te combineren en wat dat voor jou betekent.

Onderwijs en topsport combineren kan ook op een:

School met ontheffingen voor topsporttalenten

Topsport Talentschool

TeamNL centrum (voorheen Centrum voor Topsport en Onderwijs)