Trainen doe je buiten schooluren om

School zonder ontheffingen voor topsporttalenten

Net als je leeftijdgenoten die geen NOC*NSF-status of KNVB-beloftestatus hebben, kun je kiezen voor iedere school voor voortgezet onderwijs. In Nederland zijn dat er ruim 1.400, er zit er dus altijd wel eentje dicht bij jou in de buurt. Dat heeft als voordeel dat je niet ver hoeft te reizen en dat je wellicht met een aantal bekenden van de basisschool in een leerjaar komt.

Een van de velen
De keuze voor een school zonder ontheffingen gaat wellicht minder goed samen met jouw topsportambities. Je bent één van de vele leerlingen en volgt net als iedereen alle lessen. Met wat goed voor jou is om jezelf sportief te ontwikkelen en je doelen na te streven, wordt in beginsel geen rekening gehouden.

Beperkte mogelijkheden
Op een school zonder ontheffingen krijg je geen extra tijd om te sporten en is er geen gespecialiseerde begeleiding voor je. Wellicht kan er in sommige gevallen in overleg wel maatwerk worden geboden. In de onderbouwklassen lukt dat meestal wel, maar in de bovenbouw is er steeds minder ruimte. Met name als je sportprestaties aanleiding geven om meer te gaan trainen, komt school in het gedrang.  

Als het lastig wordt …
Wordt het steeds lastiger om school en topsport te combineren, dan mag je als je een NOC*NSF-status of KNVB-beloftestatus hebt de school om speciale faciliteiten vragen. Hier zijn wel voorwaarden (Criteria toepassing Beleidsregel per 1 aug. 2023) aan verbonden. Of je stapt over naar een Topsport Talentschool, waar school beter kan worden afgestemd op jouw topsportprogramma. Uit ervaring weten we dat een overstap van de ene naar de andere school vaak voor problemen zorgt. Gelijk de juiste keuze maken is wel zo fijn.

Meer lezen
Bestand is opgeslagen