School en Topsport combineren; dat kan heel goed!

Onze animatiefilm al gezien, waarin Epke Zonderland je meeneemt in de mogelijkheden die JIJ hebt om  voortgezet onderwijs en talentprogramma topsport te combineren? 

Je bent een talent. Je bent hartstikke goed in je sport en je wil nog beter worden. Misschien wel de beste van de wereld. Een topsportcarrière lonkt. En tegelijkertijd moet je voortgezet onderwijs volgen. Zo hebben we dat geregeld in Nederland. En dat is goed. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen. Het staat jouw ambities ook niet in de weg. Integendeel, met een weloverwogen keuze voor de juiste school krijg je alle ruimte om reuzenstappen te zetten in je ontwikkeling als topsporter.

Voor topsporttalenten met een NOC*NSF-status/KNVB-beloftestatus.

Met een NOC*NSF-status of een KNVB-beloftestatus op zak kun je terecht bij een Topsport Talentschool of bij een school die jou, op jouw verzoek, extra faciliteiten wil bieden. Denk aan ontheffingen voor bepaalde vakken. Als jij zo’n supertalent bent, volg je onderwijs dat in het teken staat van jouw sportcarrière. De drie meest voorkomende NOC*NSF-statussen voor jouw leeftijdscategorie zijn de beloftestatus, de NT-status (nationaal talent) en de IT-status (internationaal talent). De KNVB kent twee statussen: de belofte nationaal en de belofte internationaal.

Meer over de NOC*NSF-statussen/KNVB-beloftestatus

Hoe ga jij school en topsport combineren?

Dit zijn de mogelijkheden die je met een NOC*NSF-status/KNVB-beloftestatus hebt om school en topsport te combineren:

1. School zonder ontheffingen voor topsporttalenten 
Je volgt net als iedereen alle lessen en hebt geen extra tijd om te sporten. Trainen doe je buiten schooltijd om.

2. School met ontheffingen voor topsporttalenten 
Je hebt speciale faciliteiten zoals ontheffingen voor vakken. Dat maakt het eenvoudiger om school en topsport te combineren.

3. Topsport Talentschool 
Je zit in een leerjaar met andere topsporttalenten. Je hebt ontheffingen en extra faciliteiten. School is afgestemd op jouw wensen, behoeften en sportprogramma.

4. TeamNL centrum (Voorheen Centrum voor Topsport en Onderwijs) 
Je wordt gevraagd voor een TeamNL centrum. Dit is een bijzondere Topsport Talentschool waar je sportcarrière leidend is. 

Bestand is opgeslagen