Goudmijn geslaagd: ‘Knappe prestatie’

Goudmijn geslaagd: ‘Knappe prestatie’

09/06/2020

Bron: AZ.nl

ZAANSTAD- Kenzo Goudmijn werd woensdag tijdens de training van AZ 1 verrast door drie docenten. Op het AFAS Trainingscomplex kreeg de jonge middenvelder te horen dat hij zijn havo-diploma heeft gehaald. “Bijzonder dat Kenzo het voor elkaar heeft gekregen.”

“Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat ik geslaagd was, want ik stond er goed voor”, lacht Goudmijn. “Tegelijkertijd is het altijd afwachten, dus dit is een heel leuke verrassing. School en AZ is best lastig te combineren. Ik kon vaak niet op school zijn en moest dus heel flexibel omgaan met mijn tijd. Dat ging op zich wel goed, maar ik ben blij dat ik nu mijn diploma heb. Ik kijk ernaar uit om me volledig te focussen op voetbal.”

Zelfstandigheid
“Dit moment wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt Vincent Kramer, topsportcoördinator op het Tabor College Oscar Romero in Hoorn. “Dit is namelijk een onwijs knappe prestatie. Kenzo is een heel slimme jongen, maar de combinatie van topsport en school is zwaar. Zeker in zijn geval: hij moest zich focussen op trainen met AZ 1 , spelen in Jong AZ en leren. Daarin werd van hem veel zelfstandigheid gevraagd.”

Pittige organisatie
Maar volgens Kramer heb je naast zelfstandigheid en een goed stel hersens ook een aanpak op maat nodig. “Anders red je het niet. Daarom hebben wij gekeken naar allerlei manieren om deze moeilijke combi voor Kenzo te laten werken. Zo heeft hij gespreid zijn examens gedaan en kon hij buiten het reguliere rooster om in contact komen met docenten. Een pittige organisatie.”

Flexibel
Martine Mebus was een van de docenten die Goudmijn buiten normale lestijden om kon bereiken. “Je moet er in je hoofd maar de ruimte voor zien te maken”, zegt de ‘maatwerkcoach’ en docent Engels, een van de vakken waarvoor Goudmijn vorig jaar al examen deed. “Als voetballer heb je een onregelmatig programma en moet je dus heel flexibel zijn. Het is bijzonder dat Kenzo het voor elkaar heeft gekregen.”

Balans
“Voor Kenzo geldt dat hij op bijzonder jonge leeftijd al volledig mee trainde in een betaald voetbal-team”, weet AZ’s studiebegeleider Jelle Posthumus. “Ondertussen een havodiploma moeten halen is niet makkelijk, zeker omdat hij ook vaak als jeugdinternational op pad is. Als club hechten wij er veel waarde aan dat jonge spelers zich niet alleen op het veld maar ook in de maatschappij en op school ontwikkelen. Het is zaak om daar een goede balans in te vinden en dat is Kenzo gelukt.”

Radio
“Bij Kenzo heb ik eigenlijk nooit de twijfel gehad dat hij het ging halen”, besluit Kramer. “In het begin was er nog veel overleg met AZ, maar hij is een heel zelfstandige jongen die het aandurft verantwoordelijkheid te nemen. Of ik hem blijf volgen? Ik heb vaak al de radio aan als hij speelt met Jong AZ en het is een heel sympathieke jongen, waar docenten mee wegliepen. Dus ja, ik blijf hem zeker op de voet volgen.”

  • Kenzo Goudmijn geslaagd (Foto: Ed van de Pol)
  • Kenzo Goudmijn geslaagd (Foto: Ed van de Pol)
  • Kenzo Goudmijn geslaagd (Foto: Ed van de Pol)
  • Kenzo Goudmijn geslaagd (Foto: Ed van de Pol)
Bestand is opgeslagen