Zilver en brons voor Thorsdottir

Zilver en brons voor Thorsdottir

23/04/2017

Eythora Thorsdottir, oud-Topsport Talentleerlinge van het Haarlemmermeer lyceum, heeft zondag twee medailles veroverd op het EK turnen in Cluj. Op de balk won ze zilver en op vloer pakte de turnster uit Poortugaal brons. Sanne Wevers, die olympisch kampioene is op balk, eindigde buiten de medailles.
Voor het eerst sinds 2002 pakte een Nederlandse turnster meer dan één medaille op het EK. Verona van de Leur veroverde destijds in het Griekse Patras tweemaal zilver en tweemaal brons. Met de Nederlandse ploeg won ze bovendien zilver in de teamwedstrijd.

Thorsdottir (18) kreeg op balk van de jury een waardering van 14,066 voor haar beheerste oefening met een moeilijkheidsgraad van 5,6. Thorsdottir tekende nog protest aan tegen een D-score, maar dat werd door de jury niet gehonoreerd.

De Roemeense Catalina Ponor (29) won voor eigen publiek het goud met 14,566. Haar optreden had een moeilijkheidsgraad van 6,2. Het brons ging naar een andere Roemeense: Larisa Iordache, met een score van 13,966.

Sanne Wevers
De 25-jarige  Sanne Wevers (oud leerlinge  Topsport Talentscholen Het Stedelijk Lyceum, Enschede en CSG het Noordik, Almelo) kreeg 13,341 voor haar uitvoering. Daarmee werd ze vijfde. Bij haar kwalificatie voor de toestelfinale maakte Wevers nog indruk met een score van 14,300. Hierdoor was de Oldenzaalse als tweede geplaatst.

In de finale wankelde ze echter geregeld en moest ze vaak corrigeren, vooral bij de eerste elementen. Hierdoor blijft Wevers, die op haar favoriete onderdeel behalve olympisch goud ook al WK-zilver behaalde, zonder Europees eremetaal.

Later op zondag pakte Thorsdottir brons op de vloer. Met haar score van 13,700 moest ze alleen de Russin Angelina Melnikova (14,100) en de Britse Ellie Downie (14,066) voor zich dulden.

Thorsdottir verbeterde haar score van 13,366 punten in de kwalificatie, waarmee ze als vijfde tot de finale was toegelaten. De jury gaf Thorsdottir voor haar elegante oefening een 5,5 voor de moeilijkheidsgraad en een 8,3 voor de uitvoering.

Vooral haar eerste serie, die uit een drievoudige schroef en salto voorwaarts bestond, was indrukwekkend, maar de uitvoering niet perfect. Een te diepe landing zorgde voor een pasje buiten de vloer. (Bron: NU sport)

  • Eythora Thorsdottir
Bestand is opgeslagen