Oud-LOOT-leerlingen schaatsen naar Olympische medailles

Oud-LOOT-leerlingen schaatsen naar Olympische medailles

01/03/2018

Op de Olmpische Winterspelen in Korea zijn er 18 medailles uitgereikt aan oud-Topsport Talentschool leerlingen. Ruim 62% van de medailles kwam te hangen om de nek van een oud-Topsport Talentschool leerling. 

Historisch goud was er voor Suzanne Schulting, oud-leerling van OSG Sevenwolden. Suzanne haalde het eerste shorttrack goud ooit binnen voor Nederland met een weergaloze rit op de 1000 meter. Daarvoor won zij met de Relayploeg al onverwachts brons. Nog meer shorttrack eremetaal was er voor Sjinkie Knegt, oud-leerling van OSG Sevenwolden. Op de 1500 meter won Sjinkie zilver.

Nog meer historie werd er geschreven door Ireen Wust, oud-leerling van Topsport Talentschool Sint-Joris in Eindhoven. Toen zij goud haalde op de 1500 meter, zilver op 3000 meter en zilver bij de ploegenachtervolging werd zij met een totaal van elf medailles (vijf keer goud, vijf keer zilver en één keer brons) Nederlands meest succesvolle olympier ooit. Bij de ploegenachtervolging kon Ireen rekenen op de hulp van nog meer oud-Topsport Talentschool leerlingen, het gehele zilveren kwartet heeft een LOOT-achtergrond. Marrit Leenstra (tevens winnares van brons op de 1500 meter) zat, net als Antoinette de Jong (tevens winnares van brons op de 3000 meter) en Lotte van Beek, op OSG Sevenwolden. Lotte van Beek heeft ook nog op CSE - Thomas a Kempis in Zwolle gezeten. 

Goudhaantje van deze Winterspelen was Kjeld Nuis, oud-leerling van Topsport Talentscholen het Leonardo College, het Segbroek College en OSG Sevenwolden. Met twee gouden medailles (een op de 1000 meter en een op de 1500 meter) kon hij zich koning van deze spelen noemen. Sowieso is goud op deze twee afstanden op een Winterspelen pas twee keer eerder gedaan.

Dat ook Sven Kramer een gouden medaille mee naar huis nam is niet meer verrassend te noemen. De oud-leerling van OSG Sevenwolden was (alweer!) de snelste op de 5 kilometer. Naast een gouden plak was er ook een plekje voor een bronzen medaille in zijn koffer. Samen met Koen Verweij (oud-leerling van OSG Willem Blaeu in Alkmaar), Patrick Roest en Jan Blokhuijsen schaatste hij naar een derde plek op de ploegenachtervolging. Dat Sven een uitstekende schaatspartner voor Koen Verweij was, bleek tijdens de massastart. Waar Kramer naar een plek op het podium leek te schaatsen diende hij achteraf als motor voor Koen, die daarmee een tweede bronzen medaille mee mocht nemen naar Nederland. 

Misschien wel een van de meest verrassende momenten van deze Winterspelen was het brons van de shorttrackdames op het onderdeel relay. De ploeg waande zich uitgesloten voor een medaille. Ze reden tenslotte in de B-finale met een vijfde plek als hoogst haalbare. Dat zij die B-finale in een wereldrecord reden zou er niet toe doen. Totdat duidelijk werd dat twee van de vijf ploegen in de A-finale een penalty hadden gekregen en Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven (oud-leerlinge van het Segbroek College in Den Haag en OSG Sevenwolden) en Jorien ter Mors alsnog het podium mochten bestijgen. Dat de bronzen tijd uiteindelijk sneller bleek dan de gouden tijd van Korea is een mooi puntje voor in de statistiek. 

  • Koen Verweij en Sven Kramer
  • Ireen Wust, Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Antoinette de Jong
  • Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting
  • Sjinkie Knegt
  • Kjeld Nuis
Bestand is opgeslagen