Resultaten (oud) LOOT leerlingen schaatsseizoen 2016-2017

Resultaten (oud) LOOT leerlingen schaatsseizoen 2016-2017

26/01/2017

NK Afstanden 28, 29 en 30 december 2016 in Heerenveen

- Ireen Wüst, oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven): 2x goud (1.500 en 3.000 m.), 1x brons (1.000 m.)

- Kai Verbij, oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 2x goud (1.000 en 1.500 m.)

- Sven Kramer, oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 2x goud (1.500 en 5.000 m.), 1x zilver (10.000 m.)

 

EK Sprint 6, 7 en 8 januari 2017 in Heerenveen

Kai Verbij, oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen), heeft goud gewonnen op het EK Sprint.

 

‘Lastig om trots op mezelf te zijn’

Kai Verbij is sinds zaterdagmiddag de eerste Europees kampioen sprint in de geschiedenis. Maar of de winnaar trots is op zichzelf? Dat valt wel mee. “Ik vind het lastig om trots op mezelf te zijn”, aldus Verbij.

Verbij leek zelfs een beetje ingetogen toen hij na afloop van de huldiging de pers te woord stond. “Ach, ik ben meestal niet zo heel uitbundig. Misschien omdat ik zo perfectionistisch ben. Meteen toen ik over de streep kwam dacht ik: yes, ik ben Europees kampioen. Maar meteen daarna dacht ik aan wat er fout ging tijdens de race. Ik ben heel kritisch op mezelf.”

De Nederlander met Japanse roots won dit weekeinde geen enkele afstand, maar was over vier races wel de sterkste van allemaal. Vooraf gaf Verbij nog aan dat hij al zijn vier races een rapportcijfer 9 zou moeten halen om Europees kampioen te worden. Maar dat was niet gelukt, vond hij zelf.

“Dit waren drie achten en één negen. Mijn races waren goed, maar dit zal tijdens het WK niet genoeg zijn om voor de winst te gaan. Mijn concurrenten hebben ergens wat foutjes gemaakt, daardoor ben ik Europees kampioen.”

Maar wat is zo’n Europese titel nou eigen waard? Dat wist de sprinter van Team Plantina uiteraard ook niet. “Ik vind het heel leuk dat ik de eerste ben die ‘m heeft gewonnen. Maar wat de sportieve waarde is, dat weten we over een paar jaar. Ik hoop vooral dat het publiek het leuk gaat vinden, dat is toch het belangrijkste.” Bron: schaatsen.nl

 

EK Allround 6, 7 en 8 januari 2017 in Heerenveen

Sven Kramer, oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen), heeft voor de 9e keer goud gewonnen op het EK Allround.

Ireen Wüst, oud-LOOT leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven), heeft voor de 5e keer goud gewonnen op het EK Allround.

 

Kramer pakt met speels gemak negende EK-titel

Sven Kramer is voor de negende keer in zijn carrière Europees kampioen allround geworden. De Fries van LottoNL-Jumbo consolideerde op afsluitende 10.000 meter met speels gemak zijn voorsprong in het klassement op Jan Blokhuijsen, die tweede werd in de eindrangschikking.

Voor de afsluitende tien kilometer was al duidelijk dat Kramer vandaag (zondag) zijn negende Europese titel allround zou gaan pakken. Alleen iets geks zou daar nog verandering in kunnen brengen. Met een valse start flirtte Kramer daar nog even mee, maar bij de tweede poging mochten Blokhuijsen en Kramer gewoon vertrekken. Hoewel Blokhuijsen nog diskwalificatie uitlokte door zijn schaats over de lijn te plaatsen.

De starter was coulant en liet het Nederlandse duo gewoon vertrekken voor het laatste duel van het weekend. Blokhuijsen moest bijna zeventien seconden goedmaken om Kramer te verslaan, een schieronmogelijke opgave. Kramer liet zich niet uit de tent lokken, schaatste tot vier rondes voor het einde mee in het tempo van Blokhuijsen en zette de gashendel daarna open.

Met een daverende slotrondes en een eindtijd van 13.06,30 pakte Kramer zijn tweede gouden afstandsmedaille. Blokhuijsen kwam uit op 13.11,95 en werd daarmee tweede op de tien kilometer, de plek die hij ook in het eindklassement bezet.

Bart Swings zette ruim voor de slotrit 13.15,83 neer en wipte daarmee Sverre Lunde Pedersen, die helemaal kapot was gegaan tijdens zijn 10.000 meter, van het podium. Douwe de Vries bracht 13.24,83 op de klokken en werd zesde in het eindklassement. Bron: schaatsupdate.nl

 

Wüst: ‘Heb niveau van Sotsji weer bereikt’

Ireen Wüst won zaterdag in een kolkend Thialf haar vijfde Europese titel. En hoewel ze meteen na haar zege alweer vooruit keek naar de WK Afstanden en WK Allround, gaat ze ook genieten van deze hoofdprijs. “Want anders krijg ik op mijn kop van mijn moeder”, grapte de winnares.

Waar Wüst het meest tevreden over is? “Over mijn niveau in de breedte”, antwoordde ze direct. “Ik heb vier goede afstanden gereden. De tijden zijn misschien niet waanzinnig snel, maar dat geeft een vertekend beeld. Het ijs was zwaar, dus dit zijn prima tijden. Dit geeft veel vertrouwen richting de WK’s.”

De vijfvoudig Europees kampioene merkt zelfs dat ze haar Sotsji-niveau weer heeft bereikt. Ter herinnering: op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji won de Brabantse twee gouden en drie zilveren medailles. “Ik zit wel weer op dat niveau, ja. En nu is het zaak om verder te groeien. Volgens het plan dat we hebben uitgestippeld ga ik nog beter worden.” Bron: schaatsupdate.nl

 

NK Allround en Sprint 20, 21 en 22 januari 2017 in Heerenveen

- Ireen Wüst, oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven), heeft goud gewonnen op het NK Sprint.

- Sanneke de Neeling, oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen), heeft brons gewonnen op het NK Sprint.

- Pim Schipper oud LOOT-leerling Tabor College (Hoorn) heeft brons gewonnen op het NK Sprint.

NB. Sven Kramer en Kai Verbij hebben niet deelgenomen aan het NK Allround en Sprint.

 

Ireen Wüst is de beste sprintster van Nederland.

Op het NK in Heerenveen bleek ze zondag na twee 500 meters en twee 1.000 meters de snelste. Op de afsluitende 1.000 meter rekende ze in een rechtstreeks duel af met Sanneke de Neeling, de uittredend Nederlands kampioen.

Eerder wist Wüst wel vier keer eerder Nederlands kampioen allround te worden, maar sprintkampioen nog nooit. Wüst ging als koploper de tweede dag in, maar op de tweede 500 meter had De Neeling met 38,98 seconden om 39,20 seconden de leiding juist weer overgenomen van Wüst. Op de 1.000 meter moest Wüst daarom een achterstand van 5 honderdsten overbruggen.

Met 1.15,76 was Wüst verreweg de beste op de tweede 1.000 meter. De Neeling werd vierde met 1.17,43. In de einduitslag zakte ze daardoor naar de derde plek, Anice Das pakte het zilver achter Wüst.

Wüst en Das plaatsten zich daarmee naast Jorien ter Mors voor het WK sprint in Calgary dat eind februari gehouden wordt. Of Wüst daaraan deelneemt is echter onzeker, aangezien een week later het WK allround wordt verreden.

Bij de mannen werd Ronald Mulder kampioen. Hij won de laatste 1.000 meter in 1.09,14. Net als Ireen Wüst werd hij voor het eerst Nederlands kampioen sprint. Als kampioen plaatst hij zich voor het WK sprint. Jan Smeekens pakte het zilver, Pim Schipper werd derde. Bron: NRC

 

WK Afstanden 9, 10, 11 en 12 februari in Gangneung (Zuid-Korea)
 
- Ireen Wüst oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven): 2x goud (3.000 m. en
  ploegenachtervolging) en 1x zilver (1.500 m.)

- Antoinette de Jong oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen): 1x goud  
  (ploegenachtervolging)

- Sanneke de Neeling oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen): 11e  op de 1.000 m.

- Sven Kramer oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 2x goud (5.000  en 10.000 m.)  
  en 1x brons (1.500 m.)

- Kai Verbij oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 1x brons (1.000 m.)

WK Afstanden 9, 10, 11 en 12 februari in Gangneung (Zuid-Korea)

- Ireen Wüst oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven): 2x goud (3.000 m. en

  ploegenachtervolging) en 1x zilver (1.500 m.) 

- Anoinette de Jong oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen): 1x goud 

  (ploegenachtervolging)

- Sanneke de Neeling oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen): 11e  op de 1.000 m.

- Sven Kramer oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 2x goud (5.000  en 10.000 m.) 

  en 1x brons (1.500 m.)

- Kai Verbij oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen): 1x brons (1.000 m.)

 

WK Sprint 27 en 28 februari 2017 in Calgary (Canada)

Onderstaande oud LOOT-leerlingen hebben zich gekwalificeerd voor het WK Sprint:

- Ireen Wüst oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven) heeft niet deelgenomen aan het WK sprint.

- Kai Verbij oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen) heeft goud gewonnen op het WK Sprint.

 

WK Allround 4 en 5 maart 2017 in Hamar (Noorwegen)

Onderstaande oud LOOT-leerlingen hebben zich gekwalificeerd voor het WK Allround:

- Ireen Wüst oud LOOT-leerlinge Sint-Joriscollege (Eindhoven) heeft goud gewonnen op het WK Allround.

- Sven Kramer oud LOOT-leerling OSG Sevenwolden (Heerenveen) heeft goud gewonnen op het WK Allround.

- Antoinette de Jong oud LOOT-leerlinge OSG Sevenwolden (Heerenveen), 4e

 

Veelwinnaars Kramer en Wüst wederom wereldkampioen allround

Sven Kramer en Ireen Wüst zijn zondag in het Noorse Hamar allebei wereldkampioen allround geworden. Voor de 30-jarige Kramer was het de negende mondiale allroundtitel, terwijl de even oude Wüst haar zesde WK-titel mocht vieren.

Het podium bij het mannentoernooi was volledig oranje, want achter Kramer eindigden debutant Patrick Roest en Jan Blokhuijsen respectievelijk als tweede en derde.

Kramer verdedigde op de afsluitende 10 kilometer een voorsprong van 3,40 seconde op zijn ploeggenoot Roest en de Fries had geen enkele moeite om die marge te behouden en nog uit te breiden.

De kopman van Lotto-Jumbo ging niet voluit, maar was met 13.10,45 wel de snelste op de slotafstand. Roest had genoeg aan de vijfde tijd van 13.21,11 om bij zijn eerste WK het zilver te pakken. De 21-jarige schaatser reed dit weekend in het Vikingskipet op elke afstand een persoonlijk record.

Blokhuijsen moest door een slechte 1500 meter eerder op zondag (vijftiende in 1.48,27) op de 10 kilometer 19,12 seconde goedmaken op Roest. De Noord-Hollander probeerde het wel, maar zijn tweede tijd van 13.13,29 was niet voldoende, waardoor hij net als vorig jaar derde werd.

In het vrouwentoernooi maakte Wüst op de afsluitende 5 kilometer haar minieme achterstand op de Japanse klassementsleidster Miho Takagi goed.

Titelverdedigster Martina Sablikova uit Tsjechië was de snelste op de laatste afstand en steeg daardoor van de vierde naar de tweede plaats. Takagi zakte naar de derde plek, maar haar bronzen plak was wel de eerste Japanse medaille op een WK allround sinds het brons van Maki Tabata in 2000.

Wüst moest op de slotafstand 0,95 seconde goedmaken op Takagi, terwijl ze ervoor moest zorgen dat specialiste Sablikova geen 12,60 seconde op haar inliep in een rechtstreeks duel. De rijdster van Team Justlease.nl slaagde in beide doelen. Sablikova won de 5 kilometer weliswaar in 6.54,57, maar Wüst liet haar niet te ver weg schaatsen: 7.00,86.

Een rit later klokte de 22-jarige Takagi, die vanaf de 500 meter van zaterdag aan de leiding stond in het Vikingskipet, een tijd van 7.10,14, waardoor ze van de eerste naar de derde plaats zakte.

Antoinette de Jong  (oud LOOT-leerlingen van OSG Sevenwolden, Heerenveen) viel net naast het podium. De 21-jarige Friezin, vorig jaar nog derde bij het WK, begon de 5 kilometer als de nummer drie, maar ze zag Sablikova haar passeren in het klassement. Haar derde tijd op de 5000 meter (7.02,62) was niet genoeg om haar achterstand van bijna dertien seconden op Takagi goed te maken. (Brond NU.nl)

Bestand is opgeslagen