Suzanne Schulting: ‘Het zijn geen uitschieters’

Suzanne Schulting: ‘Het zijn geen uitschieters’

07/11/2016

Met haar derde medaille op rij gaf Suzanne Schulting, oud leerlinge Topsport Talentschool Osg Sevenwolden/TAN, in Salt Lake City een mooi vervolg aan de openingswereldbeker in Calgary. Op de kilometer sleurde ze lang aan kop, maar moest ze uiteindelijk genoegen nemen met het zilver. Bij de jonge Friezin begint het besef te komen dat ze nu echt tot de wereldtop behoort. “Het zijn geen uitschieters, dat bewijs ik hier”, aldus Schulting.
De negentienjarige junior had voor de start van het seizoen nog geen idee waar ze zou staan, daardoor was het de eerste wedstrijddag bij de kwalificaties een week geleden nog een beetje zoeken. “Wat is je niveau en wat is het niveau van de rest? Dat weet ik nu en dat geeft rust”, verklaart Schulting, die bij het WK als vijfde eindigde. “Met nummer vijf op je helm wil je er niet bij de heats al uitliggen. Je wilt het ver schoppen.”
Voor de derde keer op rij stond ze zaterdag op het podium. Schulting is opgetogen dat ze een mooi vervolg heeft kunnen geven aan de eerste wereldbeker in Calgary, waar ze in het individuele toernooi beslag legde op twee bronzen medailles. “Het zijn geen uitschieters, dat bewijs ik hier weer. Ik ben heel constant”, aldus Schulting, die dit seizoen vooral een nieuwe stap wilde zetten. “Ik ben gegroeid, zit in een stijgende lijn en dat is wat ik graag wilde.”

Kwestie van tijd
Zilver en brons verzamelde ze al, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de jonge Nederlandse haar eerste internationale overwinning op eist. “Goud is echt iets heel anders, daarvoor moet je anders racen. Ik wil het heel graag, maar soms moet je niet té graag willen. Dan gaat het juist mis.”
Schulting reed zowel in de halve finale als in de finale lang aan de kop. De Friezin voelt zich sterk en het schaatsen loopt lekker. Toch had het vele kopwerk ook een keerzijde. Zonder wereldkampioene Mingjeong Choi en de sterke Suk-Hee Shim lag er zaterdag misschien al wel een kans op goud. Nu was het echter een andere Zuid-Koreaanse die haar dwars zat. “Het had er gisteren ingezeten, maar het kopwerk heeft me de nek gekost.  Misschien moet ik toch mijn race anders indelen. Dat is weer een leermoment.”

Bizar hard
Met de vrouwenploeg zette Schulting in de halve finales van de aflossing de tweede tijd ter wereld op de klok. In twee wedstrijden reden de shorttracksters al ruim 5,5 seconden af van het Nederlandse record. “Bizar. Ik voelde dat het hard ging, maar zo hard had ik niet verwacht. Aan het einde liet ik het nog lopen, omdat ik zeker wilde zijn van de finale. Rijden we nog onder het oude wereldrecord.”
Het lijkt erop dat Nederland de enige ploeg is die op het moment mee kan met de Zuid-Koreaanse vrouwen. Dat mogen ze vannacht bewijzen in de finale van de aflossing. “We hebben het vorige week ook laten zien”, verwijst Schulting naar het zilver van Calgary. “We hebben vijf sterke rijdsters, met de nadruk op vijf. Het maakt niet uit wie er schaatst en dat maakt ons team sterk.” (Bron: schaatsen.nl)

Bestand is opgeslagen